Volvo FH16 drar 750 tons karavan

Volvo FH16 drar 750 tons karavan

27 april 2016

I ”Volvo Trucks vs 750 Tonnes” ställdes en Volvo FH16 och växellådan I-Shift med krypväxlar inför den tyngsta utmaningen någonsin.

Med världens starkaste man, Magnus Samuelsson, och lastbilsjournalisten Brian Weatherley i förarhytten lyckades en Volvo FH16 dra 750 ton.

I Göteborgs Hamn stod 40 containrar fyllda med reservdelar från Volvo. De 20 släpen som containrarna stod på bildade en 300 meter lång karavan som tillsammans med lastbilen vägde 750 ton. Uppdraget: starta en Volvo FH16 750 med nya I-Shift med krypväxlar från stillastående med 750 tons last och köra 100 meter.

– I-Shift med krypväxlar har en startförmåga som är ojämförlig på marknaden för serietillverkade lastbilar. De nya krypväxlarna gör det möjligt att dra mycket tunga last, starta i svår terräng och köra i hastigheter så låga som 0,5 km/h. För riktigt tunga laster använder man vanligtvis specialtillverkade lastbilar, men här använder vi en Volvo FH16 med en drivlina som kommer direkt från fabriken, säger Peter Hardin, produktchef för FM och FMX på Volvo Lastvagnar.

Den Volvo FH16 som används i testet är utrustad med I-Shift med krypväxlar och de kraftigaste axlarna från Volvos ordinarie sortiment. Lastbilen körs av Magnus Samuelsson, en gång utsedd till världens starkaste man.

– Få saker kan mäta sig med känslan av att utmana och övervinna sina fysiska begränsningar. Jag har ställts inför många svåra prövningar under mina år, men den här dragningen är min tyngsta någonsin, säger Magnus Samuelsson.

Vid sin sida hade han den erfarne lastbilsjournalisten Brian Weatherley från den brittiska lastbilstidningen Commercial Motor.

© Tidningen INSIKT 2016.

Se filmen på Youtube

Visa alla nyheter