Scanlaser blir Leica Geosystems

Scanlaser blir Leica Geosystems

30 november 2016

Två av Sveriges ledande företag inom mätningsutrustning och maskinstyrning, Leica Geosystems och Scanlaser går samman i ett gemensamt bolag och fortsätter under varumärket Leica Geosystems.

Scanlaser är ett av branschens mest kända varumärken inom maskinstyrning med fokus på entreprenadmaskiner. Leica Geosystems är en ledande aktör inom mätutrustning med produkter som används inom lantmäteri, bygg- och anläggning samt industri. Båda bolagen ägs sedan mer än tio år av börsnoterade Hexagon.

Med samgåendet bildas ett starkt bolag med en komplett produktportfölj och en mycket bred marknadsnärvaro med fler än 120 medarbetare på 14 orter i landet.

— Det här är en fullt naturlig utveckling för båda bolagen. Med samgåendet blir vi ännu starkare. Vi drar nytta av varandras styrkor inom både produktlösningar, teknik, support, service och de värden vi står för, säger Krister Arnaryd som varit vd för Scanlaser sedan 2007 och även vd för Leica Geosystems sedan januari 2016.

Gemensamheten förenklar

Målet är att samgåendet ska bli enkelt och naturligt för kunderna.

— Idag är det mycket vanligt att Scanlasers och Leicas produkter finns på samma byggprojekt och arbetsplatser. Det är också vanligt att större entreprenörer äger produkter från båda bolagen. Det blir mycket smidigare med både service, support och försäljning när vi går gemensamt på marknaden. Som kund behöver man bara vända sig till en part oavsett vad det gäller, säger Krister.

— Att en ökad tillgänglighet ger bättre service och support har vi redan sett exempel på. När en supporttekniker från Leica haft hög belastning har en tekniker från Scanlaser direkt kunnat stöttat upp och kunden fått snabbare hjälp på en gång, berättar Krister Arnaryd.

Logiskt att det blir Leica

Både Scanlaser och Leica är mycket starka varumärken, men med sina styrkor inom olika marknader. — Det är logiskt att välja Leica som vårt gemensamma varumärke, då Scanlaser inte är lika starkt utanför Norden. Namnbytet innebär att vi nu får samma namn på företaget över hela världen och samma namn på alla våra produkter.

Arbetet med samgåendet har sedan en tid börjat med kundinformation och inom kort inleds den praktiska fasen med varumärkesförändringen då namnbytet sker.

— Några tycker att det är synd att Scanlaser försvinner men den vanligaste reaktionen är lugn. Det viktigaste är att vi är samma personer, samma produkter och att vi står för samma värden som man känner sig trygg med. Innehållet är viktigare än namnet tycker både våra kunder och vi själva, säger Krister.

Ljus framtid med tillväxt och nya lösningar

Närmaste framtiden präglas av framtidsanda och fortsatt tillväxt. Båda företagen har utvecklats bra under de senaste åren och det kommer att märkas i den nya organisationen.

— Vi har stor tillväxt nu och kommer att rekrytera fler medarbetare, särskilt inom service och support, som vi är kända för och ska utveckla ännu mer.

— Dessutom kommer det fler spännande produktlösningar, samt att vi får fina synergier i vårt befintliga produktutbud, som kan användas av båda kundsegmenten. Ett exempel är vår drönare som används av våra lantmäterikunder för att göra kartor, och som nu även kan användas inom bygg- och anläggningsarbeten, för att bland annat kunna se hur många kvadratmeter bergmassa som flyttats, berättar Krister Arnaryd.

 

Visa alla nyheter